Αφιερώστε μας λίγο χρόνο, απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για το διαδικτυακό μας τόπο.

 

Ποιός ο λόγος της επίσκεψης σας στο διαδικτυακό τόπο της Συντήρησης Έργων Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης

 

Βρήκατε χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Συντήρηση Έργων Τέχνης κατά την επίσκεψή σας;

 

Ποια είναι η άποψη σας για το περιεχόμενο και το σχεδιασμό των διαδραστικών εκθεμάτων(παιχνίδια, animation);

 

Ποια είναι η γνώμη σας για το σχεδιασμό και το περιεχόμενο της ψηφιακής έκθεσης για τη συντήρηση – ενότητα Έκθεση;

 

Ποια είναι η γνώμη σας σας για το σχεδιασμό και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής ενότητας Συντήρηση για παιδιά;

 

Βρήκατε εύκολη την πρόσβαση και περιήγηση σας στο σύνολο του περιεχομένου;

 

Τι άλλο θα θέλατε να δείτε στον διαδικτυακό τόπο για τη Συντήρηση Έργων Τέχνης;

 

Ευχαριστούμε για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μας!

Νέα

10.04.2022
Φέτος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς εορτάζεται με πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη, από 10 έως 16 Οκτωβρίου 2022. H Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου συμμετέχει με δύο δράσεις:Ομιλία για το ευρύ κοινό του Καθηγητή Peter Vandenabeele, του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γάνδης, με θέμα τη συνεισφορά των θετικών επιστημών στη συντήρηση έργων τέχνης, καθώς και μία μικρή παρουσίαση της συνεργασίας των δύο ευρωπαϊκών φορέων (Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και Πανεπιστήμιο Γάνδης).Τόπος: Αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Λεωφ. Βασ. Κων/νου 50, ΑθήναΗμ/νια και ώρα: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 στις 12.00Ψηφιακή προβολή της συμβολής της Διεύθυνσης Συντήρησης της Εθνικής Πινακοθήκης στη νέα εποχή του Μουσείου μέσα από μία σύντομη ενημερωτική βίντεο-προβολή, που θα αναρτηθεί στα κανάλια επικοινωνίας των διοργανωτών (ΔΣΑΝΜ, ΣΣΑΕΤΕ, ICOM Ελληνικό Τμήμα) και της ΕΠΜΑΣ.Αναλυτικό πρόγραμμα στο https://www.ssaette.gr/european-dayΑκολουθήστε τις ψηφιακές δράσεις στοhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100066961194821και στοhttps://www.youtube.com/channel/UCLx7u1OWG1gkrIDFYXURUgQ

Εργαστήριο συντήρησης χάρτινου υλικού

 Το εργαστήριο συντήρησης Χάρτινου Υλικού οργανώθηκε το 1994, προκειμένου, να προστατέψει και να συντηρήσει έργα φιλοτεχνημένα σε χάρτινο υπόστρωμα, όπως σχέδια, gouaches, ακουαρέλες, pastels, αφίσες, αρχειακό υλικό, χαρακτικά, αρχιτεκτονικά σχέδια κ.α.

 
Μέχρι τώρα έχει συντηρηθεί πλήθος έργων αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως χαρακτικά του Τάσσου, του Γαλάνη, της Κατράκη και σχέδια μεγάλων καλλιτεχνών όπως του Λύτρα, του Γύζη, του Ιακωβίδη και του Παρθένη. Ακόμη, δε λείπουν έργα ξένων καλλιτεχνών όπως λιθογραφίες του Kratzeizen και του Lautrec, χαρακτικά του Goya, του Rembrandt και του Bosch, ακουαρέλες και αρχιτεκτονικά σχέδια του Ziller.
 
Πέρα από τη συντήρηση έργων της Εθνικής Πινακοθήκης και την προετοιμασία εκθέσεων που στεγάζονται στο χώρο της, το εργαστήριο προετοιμάζει έργα και συμπληρώνει δελτία καταγραφής για την κατάσταση των έργων που αποστέλλονται σε εκθέσεις εκτός Εθνικής Πινακοθήκης. Επίσης, το εργαστήριο ελέγχει και ρυθμίζει τις κλιματικές συνθήκες επιλεγμένων χώρων που σχετίζονται με αυτό.
 
Η σύγχρονη πρακτική του εργαστηρίου ακολουθεί αυτή των ευρωπαϊκών κέντρων συντήρησης, στηριζόμενη δηλαδή περισσότερο στη διάσωση και στις περιορισμένες επεμβάσεις που εξασφαλίζουν την παράταση του χρόνου ζωής των έργων παρά στην αισθητική τους αποκατάσταση, εφαρμόζοντας τις πιο εξελιγμένες τεχνικές.
   
Επικοινωνία: 
Βασιλική Μάνεση, vickymanessi@nationalgallery.gr

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ