Αφιερώστε μας λίγο χρόνο, απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για το διαδικτυακό μας τόπο.

 

Ποιός ο λόγος της επίσκεψης σας στο διαδικτυακό τόπο της Συντήρησης Έργων Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης

 

Βρήκατε χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Συντήρηση Έργων Τέχνης κατά την επίσκεψή σας;

 

Ποια είναι η άποψη σας για το περιεχόμενο και το σχεδιασμό των διαδραστικών εκθεμάτων(παιχνίδια, animation);

 

Ποια είναι η γνώμη σας για το σχεδιασμό και το περιεχόμενο της ψηφιακής έκθεσης για τη συντήρηση – ενότητα Έκθεση;

 

Ποια είναι η γνώμη σας σας για το σχεδιασμό και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής ενότητας Συντήρηση για παιδιά;

 

Βρήκατε εύκολη την πρόσβαση και περιήγηση σας στο σύνολο του περιεχομένου;

 

Τι άλλο θα θέλατε να δείτε στον διαδικτυακό τόπο για τη Συντήρηση Έργων Τέχνης;

 

Ευχαριστούμε για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μας!

Νέα

10.04.2022
Φέτος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς εορτάζεται με πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη, από 10 έως 16 Οκτωβρίου 2022. H Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου συμμετέχει με δύο δράσεις:Ομιλία για το ευρύ κοινό του Καθηγητή Peter Vandenabeele, του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γάνδης, με θέμα τη συνεισφορά των θετικών επιστημών στη συντήρηση έργων τέχνης, καθώς και μία μικρή παρουσίαση της συνεργασίας των δύο ευρωπαϊκών φορέων (Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και Πανεπιστήμιο Γάνδης).Τόπος: Αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Λεωφ. Βασ. Κων/νου 50, ΑθήναΗμ/νια και ώρα: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 στις 12.00Ψηφιακή προβολή της συμβολής της Διεύθυνσης Συντήρησης της Εθνικής Πινακοθήκης στη νέα εποχή του Μουσείου μέσα από μία σύντομη ενημερωτική βίντεο-προβολή, που θα αναρτηθεί στα κανάλια επικοινωνίας των διοργανωτών (ΔΣΑΝΜ, ΣΣΑΕΤΕ, ICOM Ελληνικό Τμήμα) και της ΕΠΜΑΣ.Αναλυτικό πρόγραμμα στο https://www.ssaette.gr/european-dayΑκολουθήστε τις ψηφιακές δράσεις στοhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100066961194821και στοhttps://www.youtube.com/channel/UCLx7u1OWG1gkrIDFYXURUgQ

Συντήρηση και Αποκατάσταση Έργων Τέχνης

Στην ιστορική εξέλιξη του ανθρώπου, η στοιχειώδης φροντίδα για τη διαφύλαξη και συντήρηση συγκεκριμένων αντικειμένων από τη φθορά του χρόνου και η μέριμνα για τη διαφύλαξη της πρωταρχικής τους μορφής, η οποία σχετιζόταν με την επιβίωση, τις μεταφυσικές ανησυχίες και με την ταυτότητα του ανθρώπου είναι τόσο παλαιά όσο και το ενδιαφέρον του για τη διάσωση και διατήρηση της ιστορικής του ύπαρξης μέσα στο διάβα του χωροχρόνου.

Το έργο τέχνης ως λόγος του ανθρώπου εκδηλώνεται μέσω της ύλης. Κατά συνέπεια, υπόκειται και αυτό στις διεργασίες των φυσικών νόμων που διέπουν τον πλανήτη μας.

 

Ο άνθρωπος προσπάθησε με διάφορους τρόπους και μεθόδους να περιορίσει και στο μέτρο του δυνατού να αναστείλει όλους εκείνους τους φθοροποιούς παράγοντες που συντελούν στη φυσική καταπόνηση των υλικών στοιχείων του έργου τέχνης, με απώτερο στόχο την παράταση της μακροζωίας του.

 

Με την πάροδο των αιώνων, η προσπάθεια αυτή απέκτησε και επαγγελματικό χαρακτήρα και σήμερα το χώρο της συντήρησης  αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης πλαισιώνουν επαγγελματίες με υψηλό επιστημονικό επίπεδο.

 


 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ